Lennakatten, rälsbuss till Uppsala

Lennakatten, rälsbuss till Uppsala

Foto: Magnus Ramstrand och Roger Scherman

Härlig utflykt med rälsbuss till Uppsala

Vi var drygt 40 personer som valde att delta på RPG Sollentunas vårutflykt till Uppsala. Lars Jacobsson, Kristina Malm Jansson och Bengt Strömqvist välkomnade oss ombord på bussen vid Sollentunavallen med destination Faringe, cirka tre mil öster om Uppsala. Det är en liten ort som är känd för den smalspåriga museijärnvägen Lennakatten som har en ändhållplats där.

Väl framme i Faringe var det flera som tittade in i lågprisvaruhuset Thun´s innan det var dags att gå ombord på rälsbussen från 1950-talet. Trevlig konduktör och lokförare hälsade välkommen och berättade kort om Lennakatten som drivs helt ideellt i en förening. Här finns utöver rälsbussen ett ånglok med regelbundna turer under sommarhalvåret. Tåget och rälsbussen går mellan Faringe och Östra station i Uppsala genom vacker uppländsk natur med skogar, ängar och sjöar. (För mer information om tider och sevärdheter www.lennakatten.se).

Väl framme i Uppsala stod vår buss redo att ta oss på en rundtur i Uppsala. Utmärkt guidning av fd kommunalrådet Gunnar Hedberg. Vi fick en exposé av både historia, nutid och framtid i en växande kulturstad som Uppsala. Vi gjorde ett kort stopp vid domkyrkan i Uppsala efter att vi haft en god lunch på restaurang Odinsborg i Gamla Uppsala. Där fick vi även möjlighet att titta in i den gamla kyrkan och lyssna på fin orgelmusik.

Efter åtta timmar var vi tillbaka vid Sollentunavallen. En mycket uppskattad utflykt med både nya och gamla vänner blev ett fint vårminne.

Magnus Ramstrand